Jaunieši oktobrī varēs pieteikties iniciatīvas “DiscoverEU” bezmaksas biļetēm Eiropas iepazīšanai

Jaunieši oktobrī varēs pieteikties iniciatīvas “DiscoverEU” bezmaksas biļetēm Eiropas iepazīšanai

Saulains sveiciens,
 

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) informē, ka 18 gadīgi Latvijas jaunieši no 11. līdz 25. oktobrim varēs pieteikties dalībai Eiropas Savienības (ES) programmas “Erasmus+” iniciatīvā “DiscoverEU”, kas ik gadu pilngadību sasniegušiem jauniešiem sniedz iespēju bez maksas ceļot pa Eiropu, palīdzot izprast Eiropas daudzveidību.

Iniciatīva “DiscoverEU” jauniešus iesaista personību bagātinošā pieredzē, kurā viņi iepazīst Eiropas kultūras daudzveidību, bauda pārvietošanās brīvību un iegūst jaunus draugus. Vienlaikus, stiprinot starpkultūru saiknes un arī iekļaujošas un ilgtspējīgas sabiedrības vērtības, jaunieši var labāk iepazīt paši sevi.
2022. gada oktobrī, iniciatīvas septītajā kārtā, uz bezmaksas biļetēm Eiropas apceļošanai varēs pretendēt kopumā 35 000 Eiropas jauniešu. Atzīmējot Eiropas Jaunatnes gadu, iespēju izmantot iniciatīvas piedāvājumus šogad divu kārtu ietvaros iegūs rekorddaudz Eiropas jauniešu – 70 tūkstoši, kas ir par 10 tūkstošiem vairāk nekā pērn.

Dalību iniciatīvā no 11. līdz 25. oktobra plkst. 13:00 (pēc vietēja laika) Eiropas Jaunatnes portālā var pieteikt tie jaunieši, kuri dzimuši laikā no 2004. gada 1. janvāra (ieskaitot) līdz 2004. gada 31. decembrim (ieskaitot) un ir ES dalībvalstu, programmas “Erasmus+” asociēto trešo valstu (Islandes, Lihtenšteinas, Ziemeļmaķedonijas, Norvēģijas, Serbijas, Turcijas) vai ES aizjūras zemju un teritoriju (AZT) pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji.

! Bezmaksas ceļošanai pa Eiropu var pieteikties arī 18 gadīgi jaunieši no Ukrainas, ja tiem ir uzturēšanās atļauja kādā no iepriekš minētajām valstu grupām.
Labāka sevis iepazīšana un strauja patstāvības attīstīšana dinamiska ceļojuma laikā ir galvenie ieguvumi, kurus izcēluši iepriekšējie iniciatīvas dalībnieki. Pauls, viens no “DiscoverEU” pirmajā uzsaukumā apstiprinātajiem jauniešiem, Eiropas iepazīšanai izvēlējās 2018. gada augustu un līdzvērtīgu pieredzi novēl ikvienam astoņpadsimtgadniekam. “Man tika dota unikāla iespēja, kuru vēlējos maksimāli izmantot, apskatot pēc iespējas vairāk vietu. Izvēlējos iepazīt četras Eiropas valstis un to kultūru – Vāciju, Franciju, Šveici un Itāliju. Tas bija piedzīvojums, kurā smēlos fantastiskas emocijas, pieredzi un arī spēju orientēties (un izdzīvot) šādā ceļojumā, jo tajā devos viens. Ticu, ka tieši ceļošana vienatnē man lika iepazīties un aktīvāk kontaktēties ar citiem tikpat entuziastiskiem jauniešiem, kurus vasaras laikā var sastapt hosteļos. Tie bija mani domubiedri, kuri arī meklēja jaunu pieredzi un vēlējās dalīties iespaidos ar citiem,” atceras Pauls.        
 
Lai pieteiktos “DiscoverEU” iniciatīvai, jauniešiem jābūt gataviem:

  • tiešsaistes pieteikuma veidlapā norādīt personas apliecības, pases vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas numuru;
  • ceļojumu sākt vienā no 27 ES dalībvalstīm, 6 programmas “Erasmus+” asociētajām trešajām valstīm vai 13 ES aizjūras zemēm un teritorijām (AZT);
  • ceļot no 1 dienas līdz 1 mēnesim varēs laikā no 2023. gada 1. marta līdz 2024. gada 29. februārim;
  • kļūt par “DiscoverEU” vēstnesi.

Līdz ar personas datu norādīšanu, jaunieši tiks aicināti atbildēt uz pieciem viktorīnas jautājumiem par ES un dažādām Eiropas jaunatnes iniciatīvām, kā arī vienu papildjautājumu. No atbilžu iesniedzējiem tiks atlasīti tie dalībnieki, kas būs pareizi atbildējuši uz konkursa jautājumiem un kuru atbilde uz papildjautājumu būs vistuvāk pareizajai atbildei. Konkursa rezultāti dalībniekiem tiks nosūtīti e-pastā. Veiksmīgi atlasītie pieteikuma iesniedzēji saņems ceļošanas karti un varēs ceļot laika posmā no 2023. gada 1. marta līdz 2024. gada 29. februārim. Iniciatīvā jaunieši pretendē uz apmaksātām ceļošanas biļetēm, citi izdevumi (nakšņošana, ēdināšana, kā arī apdrošināšana) dalībniekiem jāsedz pašiem.

Ceļojumā var doties individuāli vai līdz 5 draugu grupā, ja arī draugi atbilst “DiscoverEU” bezmaksas ceļošanas kritērijiem. Dalībniekiem ar invaliditāti vai veselības problēmām, kas apgrūtina ceļošanu, būs iespēja saņemt atbalstu. Tā kā Covid-19 pandēmijas turpmākā attīstība nav zināma, visiem ceļotājiem tiks piedāvātas elastīgas biļešu rezervācijas, izmantojot jaunu mobilo ceļojumu karti. Izbraukšanas datumu varēs mainīt jebkurā brīdī līdz izbraukšanas dienai vai mobilās ceļojuma biļetes derīguma termiņam viena gada laikā.

Jaunums! No šī gada papildus ceļošanas biļetēm jaunieši saņem “DiscoverEU” atlaižu karti, ar kuru var iegūt atlaides pārtikai, naktsmītnēm, sabiedriskajam transportam, kā arī kultūras, sporta un daudzām citām aktivitātēm.
Biļeti ieguvušajiem jauniešiem “Erasmus+” nacionālās aģentūras pirms brauciena organizēs sagatavošanās tikšanās, kā arī ceļotāju tikšanās (traveller meet-up), kas ļaus iepazīt vietējo kultūru un vienaudžus. Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras rīkoto sagatavošanās tikšanos datumi Latvijas jauniešiem tiks paziņoti oktobrī.

“DiscoverEU” aicina jauniešus ceļot videi draudzīgā veidā,  tāpēc jaunieši ir aicināti ceļot galvenokārt ar vilcienu un iepazīt Eiropas pārsteidzošās ainavas un pilsētu daudzveidību. Tāpat, jauniešiem ir iespēja izvēlēties vienu no 7 zaļajiem maršrutiem, apceļojot Eiropas zaļākās un ilgtspējīgākās pilsētas. Ņemot vērā Latvijas pieejas trūkumu starptautiskiem vilcienu maršrutiem, jaunieši varēs ceļot ar autobusu.

Kopš 2018. gada bezmaksas Eiropas apceļošanas biļetei pieteikušies 4483, bet biļeti ieguvuši – 697 jaunieši no Latvijas. 2022. gada pavasara kārtā ceļošanas kartei kopumā pieteicās 68 800 jaunieši, uzvarēja – 35 010. No Latvijas pieteicās 477, bet biļeti saņēma – 178.
Lai uzzinātu vairāk par “DiscoverEU”, skati biežāk uzdotos jautājumus un iepazīsties ar iepriekšējo gadu rezultātiem iniciatīvas faktu lapā.

Projektu konkurss “DiscoverEU” iekļaušanas projektiem
Šogad, papildu iniciatīvai “DiscoverEU”, līdz 4. oktobrim pirmo reizi būs pieejams projektu konkurss “DiscoverEU” iekļaušanas projektiem. “DiscoverEU” iekļaušanas projektu mērķis ir dot iespēju 18 gadus veciem jauniešiem ar ierobežotām iespējām, saņemot sev zināmas organizācijas atbalstu, doties ceļojumā ar vilcienu pa Eiropu.
Projektus JSPA var iesniegt Latvijā reģistrētas organizācijas – pašvaldības, valsts un pašvaldības iestādes, nevalstiskās organizācijas, neformālās jauniešu grupas (ar likumisko pārstāvi), sociālie uzņēmumi, sociāli atbildīgie uzņēmumi. Līdz oktobrim organizācijām ir iespēja izstrādāt un iesniegt iekļaušanas projektus, tādā veidā “DiscoverEU” iesaistot vēl vairāk jauniešus ar ierobežotām iespējām, kas paši nebūtu pieteikušies dalībai “DiscoverEU” iniciatīvā. Plašāka informācija par “DiscoverEU” iekļaušanas projektiem pieejama jaunatne.gov.lv.